Instructies

Mediterranean
Inhoud Gin Mare
Garnering Basilicum, rozemarijn
Tonic Fever Tree mediterranean
Smaak Kruidige smaak, hinten van koriander, basilicum en rozemarijn
Instructies Vul een groot (coppa) glas met ijsblokjes. Schenk de gin in het glas.
Giet rustig af met de tonic, zorg ervoor dat het niet gaat bruisen. Roer
het voorzichtig om en garneer met de blaadjes basilicum en een takje
rozemarijn.

Drunken elephant
Inhoud Marula pomegranate gin
Garnering Granaatappelpitjes
Tonic Fever Tree aromatic
Smaak Fruitig, zoet, lichte frisheid
Instructies Vul een groot (coppa) glas met ijsblokjes. Schenk de gin in het glas en
doe de granaatappelpitjes erbij. Giet rustig af met de tonic, zorg ervoor
dat het niet gaat bruisen. Roer voorzichtig om met een lange lepel.

Hendrick’s
Inhoud Hendricks gin
Garnering Komkommer
Tonic Fever Tree Mediterranean
Smaak Licht en fris
Instructies Vul een groot (coppa) glas met ijsblokjes. Doe de komkommer in het
glas en schenk de gin erbij. Giet daarna rustig af met de tonic, zorg
ervoor dat het niet gaat bruisen. Roer voorzichtig om met een lange
lepel.

Monkey
Inhoud Monkey 47 gin
Garnering Citroenschijfje, blauwe/rode bessen
Tonic Fever Tree Indian
Smaak Kruidig, sterke smaak jeneverbessen, bloemig, citrus
Instructies Vul een groot (coppa) glas met ijsblokjes. Schenk de gin in het glas en
doe de besjes erbij. Giet daarna rustig af met de tonic, zorg ervoor dat
het niet gaat bruisen. Roer voorzichtig om met een lange lepel en
garneer als laatst met een citroenschijfje.

Tommy’s Margarita
Inhoud: Tequila, limoensap, agave siroop 
Garnituur Limoentje (gedroogd)
Benodigdheden Blokjes ijs, glas (bij voorkeur een whisky glas), zeefje
Smaak Zuur
Sterkte Sterk
Instructies: Open het flesje en duw er 3 ijsblokjes in. Draai de dop goed dicht en shake hard, ongeveer 10 sec zodat de cocktail goed gekoeld is. Open het flesje en schenk de cocktail uit door een zeefje in een glas gevuld met blok ijs. Garneer met een gedroogd limoentje.

De Tommy’s margarita werd bedacht in San Francisco in 1990 door Julio Bermejo in het restaurant van zijn ouders genaamd Tommy’s. Bermejo was onlangs geïnspireerd om agave nectar als ingrediënt te gebruiken. En hoewel het nog erg duur was op het moment, gebruikte hij het toch om de agave smaak van de cocktail te verbeteren in plaats van het gebruik van triple sec om de citrus smaak in het originele Margarita recept te benadrukken.

Cloverclub 
Inhoud Gin, citroensap, frambozenpuree, suikersiroop, foam
Garnering Frambozen, gedroogde citroen
Benodigdheden Blokjes ijs, glas (bij voorkeur een martini glas), zeefje
Smaak Fruitig, zoet, zuur
Sterkte Gemiddeld
Instructies Shake als eerst het flesje hard voor ongeveer 10 sec. Dit heet ‘droog shaken’ en zorgt later voor een mooie schuimlaag op je cocktail. Draai  het flesje open en duw er 3 ijsblokjes in, draai het dopje weer goed dicht en shake nog een keer 10 sec met het ijs. Schenk uit in een glas zonder het ijs, gebruik hiervoor een zeefje.  

Garneer met het gedroogde citroentje en rijg de framboos op de cocktailprikker en leg op je glas.

De Cloverclub is een cocktail dat dateert van voor het verbod in de Verenigde Staten en is genoemd naar de gelijkmatige herenclub in Philadelphia die bijeenkwam in het Bellevue-Stratford hotel in South broad and walnut streets in center city. De Clover club zelf dateert uit 1896.

 

Espresso Martini
Inhoud Vodka, koffielikeur, espresso, optioneel suikersiroop
Garnering 3 Koffiebonen
Benodigdheden Blokjes ijs, glas (bij voorkeur een martini glas), zeefje
Smaak Krachtig, opwekkend, romig en zoet
Sterkte Gemiddeld
Instructies: Shake als eerst het flesje hard, ongeveer 10 sec. Dit heet ‘droog shaken’ en zorgt later voor een mooie schuimlaag op je cocktail. Open het flesje en duw er 3 ijsblokjes in, draai het dopje weer goed dicht en shake nog een keer 10 sec met het ijs. Open het flesje en schenk uit zonder het ijs in je glas. Gebruik hiervoor een zeefje. 

Garneer met de 3 koffiebonen.

De espresso martini is een betrekkelijk jonge cocktail en stamt uit het begin van de jaren 80. Toen een vrouw bij een Londense bar aan de bartender vroeg om “Something that wakes me up and then fucks me up” pakte de barman wat koffiebonen maakte een espresso voegde hier nog wat vodka en wat zoets aan toe. En zo werd de espresso martini geboren.

Lychee Sour
Inhoud Vodka, lychee likeur, citroensap, suiker, foam
Garnituur Gedroogde citroen, lychee
Benodigdheden Blokjes ijs, glas (bij voorkeur een whisky glas), zeefje
Smaak Fris, fruitig 
Sterkte Gemiddeld

Instructies Shake als eerst het flesje hard voor ongeveer 10 sec. (Dit heet ‘droog shaken’ en zorgt voor een mooie schuimlaag op je cocktail). Open het flesje voorzichtig en duw er 3 ijsklontjes in. Draai de dop goed dicht en shake weer voor ongeveer 10 sec. 

Schenk uit door een zeefje in een glas gevuld met ijsklontjes.

Garneer met de gedroogde citroen en lychee. 

Pornstar Martini
Inhoud: Vodka, passoa, vanille siroop, passievruchtpuree
Garnituur Passievrucht
Benodigdheden Blokjes ijs, glas (bij voorkeur een martiniglas), zeefje
Smaak Fruitig, zacht als zijde
Sterkte Gemiddeld
Instructies Shake als eerst het flesje hard voor ongeveer 10 sec. Dit heet ‘droog shaken’ en zorgt later voor een mooie schuimlaag op je cocktail. Draai het flesje open en duw er 3 ijsblokjes in, draai het dopje weer heel goed dicht en shake nog een keer 10 sec met het ijs. Open het flesje en schenk uit zonder het ijs in je glas. Gebruik hiervoor een zeefje. 

Garneer met een halve passievrucht.

Optioneel Shotje prosecco

Het allerlekkerste is om eerst de passievrucht uit te lepelen en daarna (samen) te genieten van deze passievolle cocktail. 

De legendarische bartender Douglas Ankrah bedacht deze vodka cocktail achter de bar bij The Townhouse Bar in Knightsbridge, Londen. Hij doopte de cocktail volgens bronnen eerst de Maverick Martini, vernoemd naar een smoezelige club in Kaapstad, Zuid-Afrika. De cocktail werd al snel populair onder de meer pakkende naam Pornstar Martini dankzij de rol van passievrucht in het drankje. Met een beetje fantasie is het ritueel van de cocktail soft-erotisch te noemen: eerst het uitlepelen van een halve passievrucht, dan het shotje champagne en vervolgens de zalvende cocktail als ultieme beloning.

Strawberry Daiquiri
Inhoud Rum, aardbeienlikeur, limoensap, aardbeien, suikersiroop
Garnituur Aardbei, gedroogd limoentje
Benodigdheden Blokjes ijs, glas (bij voorkeur een martini glas,) zeefje
Smaak Fruitig
Sterkte Gemiddeld
Instructies Open het flesje en duw er 3 ijsblokjes in. Draai de dop goed dicht en shake ongeveer 10 sec zodat het goed gekoeld is. Open het flesje en schenk de cocktail uit door een zeefje (zonder het ijs) in een glas. 

Garneer met de gedroogde limoen en rijg de aardbei op de cocktailprikker en leg hem op je glas. 

De Daiquiri is nauw verwant aan de Canchanchara, een 19-eeuwse Cubaanse mix van rum, limoen, honing en water, waar de Daiquiri´s creatie wordt gecrediteerd aan Jennings Stockton Cox, een Amerikaanse ingenieur aan het begin van de 20e eeuw.

In 1898, na Roosevelt´s overwinning in de Slag bij San Juan Hill, begonnen de Amerikanen Cuba´s ijzerertsmijnen te exploiteren en Stockton Cox leidde een van de eerste verkennende expedities. Cox en zijn team werkten in het Sierra Maestra-gebergte aan de zuidoostelijke kust van Cuba, waar het stadje Daiquiri ligt en terwijl hij daar was, creëerde hij zijn klassieke drank. In Cuba is de variatie van de Daquiri met aardbei een populair drankje, Daiquiri de Fresa.

Pineapple Martini
Inhoud Vodka, limoensap, ananassap, suikersiroop, bitter
Garnering Stukje ananas 
Benodigdheden Blokjes ijs, glas (bij voorkeur een martini glas), zeefje

Smaak Fruitig
Sterkte Gemiddeld
Instructies Shake als eerst het flesje hard, ongeveer 10 sec. Dit zorgt later voor een mooie schuimlaag op je cocktail. Draai het flesje open en duw er 3 ijsklontjes in sluit de dop heel goed. Shake nog een keer 10 sec hard en schenk uit door het zeefje in een glas. 

Garneer met een stukje ananas.

Cosmopolitan
Inhoud Citroen vodka, cointreau, limoensap, cranberry sap
Garnering Gebrande sinaasappelschil 
Benodigdheden Blokjes ijs, glas, (voor voorkeur een martini glas) zeefje

Smaak Fruitig, zuur
Sterkte Sterk
Instructies Open het flesje en duw er 3 ijsklontjes in. Draai de dop goed dicht en shake hard, ongeveer 10 sec. Open het flesje en schenk uit door het zeefje in een (gekoeld) glas. 

Voor extra geur en smaakbeleving licht de sinaasappelschil aanbranden met een aansteker en over de rand van het glas uitwrijven en gooi weg. Maak een inkeping in je (andere) sinaasappelschil en garneer je glas.

 Wil je kans maken op een mooie cocktail box?
Plaats dan een foto van je cocktail en tag @barnmbr5. De leukste foto maakt kans op een speciale cocktail box van NMBR 5.